Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
30.8.2019, Jan Vítek, aktualita
NASA Administrator Jim Bridenstine se na události FIRST v Coloradu nechal slyšet, že sám považuje Pluto za planetu, v čemž rozhodně není sám. Řadí se tak mezi tzv. Pluto Supporters, kteří se nesmířili s tím, že tento objekt byl vyškrtnut ze seznamu. 
iocz (26) | 31.8.201917:41
No debata nad tím jestli je Pluto planeta je dnes vlastně úplně lichá. Pluto je jasně definováno jako planetka protože tomu tak odpovídá a není vůbec žádný důvod považovat Pluto za planetu. Kdybychom považovali Pluto za
planetu museli bychom potom za planetu považovat všechny transneptunická tělesa. Upozorňuji že některé jsou větší než Pluto a stejně nesplňují parametry pro planetu.
Kdybychom tedy zařadili Pluto mezi planety pak by mezi ně patřila například i Haumea a její dva měsíce Namaka a Hi­"iaka , Makemake , Sedna , Eris a její měsíc Dysnomia , 2007OR10 , Quaoar a jeho měsíc Weywot,
Orcus a jeho měsíc Vanth , 2002MS4 , Salacia a měsíc Actaea , Ixion , Varuna , a dál by sme potom mezi planety měli zařadit i velké asteroidy třeba Ceres a Arethusa atd. No zkrátka by pak v naší soustavě byli desítky planet a proto vyřazení Pluta byl správný krok protože to prostě planeta není a argument že je veliká a má vlastní satelit není důvodem ho nazvat planetou. Jsou i větší objekty a vlastní satelit má pomalu každá druhá planetka.
Bohužel spousta lidí vůbec neví jak vypadá naše sluneční soustava a z čeho se skládá a tak jim to přijde
nelogické vyřadit Pluto a když se o to aspoň trochu zajímáte zjistíte že Pluto tam opravdu nepatří. Lidé vůbec nebo spíš velmi často neví co je to Kuiperův pás nebo Ortovo mračno často si myslí že naše soustava končí Plutem.
Odpovědět2  0
armagedon (238) | 1.9.201911:10
Presto ma ovsem Pluto mezi zminovanymi planetkami trochu vyjimecne postaveni a kdyz to nekolika generacim vtloukas ve skolach do hlavy, tak prave tem mene zainteresovanym se bude dost spatne vysvetlovat, ze to co ho ucili ve skole dnes uz neplati, protoze bychom jinak planeta museli rikat dalsim mnoha kusum skaly ­(kdyz to vezmem do detailu, tak muze byt nemalo takovych, kteri o te zmene od te skoly treba ani doddnes uz nemuseli vubec slyset..­).

ps: ten zminovany ­"sef NASA­" spada taky do te neznale skupiny?
Odpovědět2  1
armagedon (238) | 30.8.201914:38
Pravdu ma a vnimam to uplne stejne. Zivot je relativne dlouhy a za tu dobu se ruzne definice muzou zmenit mnohokrat, podle toho jak se kdo zrovna vyspi, nebo to jinemu hraje zrovna do karet. Pokud lidstvo prezije dalsich xxx let, tak jim stejne nase dnesni definice budou pripadat pri nejlepsim velice usmevne..
Odpovědět2  0
wrah666 (6205) | 30.8.201914:48
I já. Těleso, co má průměr přes 2000 kilometrů a vlastní měsíce je rozhodně planeta.
Odpovědět1  0
batmaster (699) | 30.8.201916:01
Problém je, že nemá vlastní měsíce. Je to soustava objektů obíhajících okolo společného bodu a ten není součástí ani jednoho tělesa. Takže technicky vzato Pluto nemá objekt, který okolo něj obíhá a tudíž nemá žádné měsíce.

Na druhou stranu je to asi jedno. A ať si ho každý řadí kam chce. Jemu je to určitě fuk. :­)



"Můžeme té krávě říkat Jitko?­"
"Můžete, jí je to jedno.­"
"Jitko, .... krávo."
Odpovědět4  0
pavel_p (62) | 1.9.20199:13
Kuriozita: Jupiter ­(většinou­) neobíhá kolem slunce, ale barycentrum se ­(většinou­) nachází nad povrchem slunce, podle postavení jiných planet ... a co teď :­-)
Odpovědět1  0
armagedon (238) | 1.9.201911:02
to je jednoduche, prece jupiteru vezmem statut planety a pridelime mu co ja vim, treba statut hvezdy, kdyz uz se mu stejne rika ze je ­"nepovedena hvezda­" :o­))
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.